Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2009

Το Rainbow Warrior και πάλι στον Πειραιά

Για το Rainbow Warrior είχα γράψει και πέρυσι, το είχα μάλιστα επισκεφτεί στην Κόρινθο κι είχα τραβήξει και φωτογραφίες που σας τις 'σέρβιρα' σε ένα ωραίο ποστάκι.

Τώρα, το Rainbow Warrior βρίσκεται στις Κυκλαδες και διαβάζοντας από το δελτίο τύπου της Greenpeace:

Ο Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου στις Κυκλάδες!
Αποστολή της Greenpeace στο Αιγαίο για την προστασία της θαλάσσιας ζωής

Το ιστορικό πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior, πλέει στα νερά των Βόρειων Κυκλάδων καταγράφοντας το βυθό, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ανακήρυξη της περιοχής σε θαλάσσιο καταφύγιο. Η παρουσία της οργάνωσης στην περιοχή, για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, επισφραγίζει τη δυνατή συμμαχία της Greenpeace με τους παράκτιους αλιείς, την τοπική κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα για την προστασία των Κυκλάδων. Ο στόχος της Greenpeace είναι να αναδείξει τη σημασία της περιοχής, το αίτημα των ανθρώπων που ζουν σε αυτή για ένα βιώσιμο μέλλον, και την υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να διασφαλίσει τη φυσική μας κληρονομιά. Τη σημασία της αποστολής αναγνώρισαν και πολιτικά πρόσωπα που επισκέφτηκαν το πλοίο της Greenpeace.
O Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας, και ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας, συναντήθηκαν σήμερα πάνω στο πλοίο της Greenpeace με μέλη της οργάνωσης. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα των αλιέων και η κοινή πρόταση της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου και της Greenpeace για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην περιοχή. Ήταν κοινή γνώμη όλων όσων συμμετείχαν στη συζήτηση πως η ανάγκη για τη διασφάλιση των εθνικών μας αποθεμάτων και των αλιέων είναι μεγαλύτερη από ποτέ και συμφώνησαν πως η προστασία της περιοχής είναι ένα αναγκαίο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η συγκεκριμένη εκστρατεία της Greenpeace στοχεύει στην καταγραφή του βυθού των Κυκλάδων για την ανάδειξη των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της περιοχής όπως τα λιβάδια της Ποσειδωνίας και τους κοραλλιογενείς βυθούς, καθώς και τις απειλές που αντιμετωπίζουν από την καταστροφική αλιεία. Σκοπός του ταξιδιού είναι η τεκμηρίωση ότι η περιοχή πληροί όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός Αλιείας για να προστατευτεί. Η έρευνα γίνεται με τη βοήθεια εθελοντών επιστημονικής κατάδυσης και έρχεται να συμπληρώσει τα μέχρι τώρα στοιχεία για την περιοχή και να αφυπνίσει την πολιτική ηγεσία ώστε να προχωρήσει στην προστασία του εθνικού φυσικού μας πλούτου.
«Με την καταγραφή του βυθού των Βορείων Κυκλάδων από τη Greenpeace ο μέχρι τώρα άγνωστος βυθός του Αιγαίου αναδύεται και καλεί για την προστασία του», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace . «Η Greenpeace, σε συνεργασία με επιστήμονες και αλιείς, δημιουργεί έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής, καλύπτοντας το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα. Είναι σειρά του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη που έχει να προστατεύσει τους φυσικούς μας θησαυρούς», συνέχισε η Άντζελα Λάζου.
Η Greenpeace συνεχίζει τη δράση της στην περιοχή των Βόρειων Κυκλάδων και επιμένει με την παρουσία της να στηρίζει το αίτημα των ντόπιων για τη διατήρηση της ζωής στη θάλασσά τους. Ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
· Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην ευρύτερη περιοχή των Βόρειων Κυκλάδων, ως το πρώτο βήμα στην εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας. Το καταφύγιο θα περιλαμβάνει τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Σύρος, Κύθνος και Κέα, όπου θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας, ενώ θα υπάρχει και ένας πυρήνας απόλυτης προστασίας από κάθε μορφή αλιείας στη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του νησιού Γυάρος.
· Να προχωρήσει στην καταγραφή των ευαίσθητων οικοσυστημάτων όπως τα λιβάδια της Ποσειδωνίας και οι κοραλλιογενείς βυθοί, που προστατεύονται από τον ίδιο Κανονισμό και απειλούνται από την καταστροφική αλιεία.

Για μας τους "Αθηναίους", το πλοίο θα βρίσκεται στη μαρίνα Ζέας στις 3 κ 4 Σεπτεμβρίου για να το επισκεφτούμε (φωτό που ακολουθεί).


Δεν υπάρχουν σχόλια: