Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2009

Οι αγρότες, ένα θέμα που δεν "παίζει" πολύ στα blogs

Μόλις έκλεισα το τηλέφωνό με τη μαμά μου που είναι αγχωμένη για το αν θα έχει μπλόκα στους δρόμους τη Δευτέρα το πρωί που θέλει να πάει να κάνει μια εξέταση εκτός Χανίων.

Αγροτικά μπλόκα εννοώ φυσικά κι όχι αστυνομικά.

Κι επειδή πλέον όποτε γράφω στο blog είμαι υπό συνθήκες σύγχυσης και απείρου κάλλους μπινελίκία που χω ρίξει κατά παντός, αποφάσισα σήμερα να παρακάμψω τα μπινελίκια και να τα "ρίξω" στο blog μου λίγο πρίν ξεκινήσω για το bazaar.

Αν και δεν πολύ-γράφω στο blog, διαβάζω τα περισσότερα blogs καθημερινά και 2 και 3 φορές όταν μπορώ (όσα με ενδιαφέρουν πάντοτε).

Αν δεν με απατά η φαντασία μου ή η εξυπνάδα και η αντίληψή μου, το θέμα των αγροτών είναι πολιτικό.

Δυστυχώς την έχουν πατήσει τα πολιτικά κόμματα και οι αγροτο-πατέρες και πολύ χαίρομαι.

Γιατί πλέον οι αγρότες δεν είναι αγράμματοι όπως ήταν οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μου αλλά ένα μεγάλο ποσοστό έχει βγάλει ένα ΤΕΙ ή ένα Πανεπιστήμιο.

Κι ότι κι αν λέμε για το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο (που είμαι από τους πρώτους που το "κράζουν"-όχι το ίδιο αλλά τις ανθρώπινες πρακτικές εντός αυτού), παρέχει και γνώσεις. Η γνώση είναι δύναμη όμως κι ανοίγει τους ορίζοντες του ανθρώπου. Ο άνθρωπος προβληματίζεται, σκέφτεται κι εκεί καταλαβαίνει ότι όλα όσα του πιπιλούσαν οι κομματικοδίαιτοι αγροτοπατέρες-αρχιτσιφλικάδες είναι μπούρδες.

Κι έτσι δεν μπαίνουν στη διαδικασία να λυγίσουν μετά από τις παροχές της κυβέρνησης.

Το κίνημα των νέων αγροτών, που γνωρίζουν και το διαδίκτυο, βλέπουν τι συμβαίνει στον κόσμο, έχουν κάποια γνώση για τις καλλιέργειες, δεν πείθεται από βλακώδεις εξαγγελίες.

Η κυβέρνηση έχει πέσει στη διαδικασία της παροχολογίας, μόνο θετικά μπορεί να αποκομμίσει από αυτήν ως έχει η κατάσταση.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη αυτή τη στιγμή τη φέρει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ που άνοιξε πάμπολλα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα, το ΠΑΣΟΚ που έκανε την πρόσβαση στη μετα-λυκειακή εκπαίδευση αγαθό για ακόμα περισσότερους, το ΠΑΣΟΚ έχει ένα μερίδιο της ευθύνης για εκείνη τη νέα γενιά αγροτών, τη σκεπτόμενη γενιά.

Είναι όμως το ίδιο κόμμα που όταν ο Καραμανλής δίνει 5, αυτό δίνει 10.
Δηλαδή έχει πέσει στη διαδικασία της παροχολογίας.

Δεν ξέρω αν αυτό έιναι το πρόβλημα των αγροτών, οι παροχες και τα επιδόματα, η εξαγορά δηλαδή των συνειδήσεων.
Βέβαια ως τακτική της ΝΔ έπιασε τόπο και στις πυρκαγιές και στις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας.

Ο αγροτικός κόσμος δεν σώζεται με οικονομικά πακέτα. Δεν μπορείς να τους δίνεις 2 δραχμές κάθε 3 και λίγο και να τους κοροιδεύεις γιατί πλέον είναι μορφωμένοι και καταλαβαίνουν ότι τους κοροιδεύεις!!!

Οι πρακτικές του παρελθόντος, όπου στη διεύθυνση γεωργίας υπήρχαν αμόρφωτοι και αδιάφοροι, ανίκανοι να ελέγξουν που πάνε τα λεφτά από της επιδοτήσεις της ΕΕ, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!

Υπεύθυνη πολιτκή στάση δεν είναι τα "πακέτα".
Από "πακέτα" ο έλληνας άλλο τίποτα, έχει πάρει και της Μιχαλούς.

Τα χρήματα προς τους αγρότες, πρέπει κανείς να ελέγξει που θα πάνε. Η δ/νση γεωργίας πλέον έχει εκσυγχρονιστεί, έχει υπαλλήλους και γεωπόνους και άλλους που μπορούν και ωφείλουν να συνδράμμουν στην ενημέρωση των αγροτών για το πως καλλιεργούνται τα προιόντα στο εξωτερικό, αλλά και για τα προγράμματα της Ευρωπαικής Ένωσης.
Το πρόβλημα δεν είναι να δώσουμε 2 δραχμές τώρα κι άλλες 2 μετά από 5 χρόνια, το επαναλαμβάνω.
Το θέμα είναι να λειτουργήσουν επιτέλους σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και όπου δεν υπάρχουν να στηθούν από την αρχή.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε στους αγρότες ένα μίνιμουμ τιμών με βάση τις οποίες θα πωλούνται τα προιόντα τους.

Πρέπει να τους εξασφαλίσουμε το εισόδημα με εγγυήσεις, ότι οι τιμές δεν θα αλλάζουν δραματικά λόγω μεσαζόντων ή κερδοκόπων ή ακόμα και λόγω παρα-εμπορίου.

Δεν μπορεί να χουμε πορτοκάλια τα οποία τα πετάμε στις χωματερές και καταναλώνουμε αυτά που εισάγουμε από το εξωτερικό.

Δεν μπορεί το λάδι να το πουλάνε οι αγρότες μας 1,70 ευρώ και το κόστος παραγωγής του να είναι 3 με 4 ευρώ, με συνέπεια να συμφέρει να μην παράγει κανείς λάδι!

Λυπάμαι κυρίως γιατί βλέπω ότι τα περισσότερα blogs με πολιτική θεματολογία ή τουλάζιστον όσα αυτο-αποκαλούνται "πολιτκά" blogs, απέχουν από την προβολή των προβλημάτων των αγροτών που είναι μέιζων θέμα αυτή την περίοδο και ασχολούνται με οτιδήποτε ανούσιο.

11 σχόλια:

phlou...flis είπε...

Και κυρίως πρέπει να τους αλλάξουμε τη λογική του να μην ζητάνε λεφτά για να βγάλουν τη χρονιά, αλλά να επενδύσουν κατάλληλα (νέες καλλιέργιες, σωστοί συνεταιρισμοί, αποβολή μεσαζόντων, ορθολογικότερη χρήση φαρμακων-λιπασμάτων-νερού κ.ά), απεξάρτηση από επιδοτήσεις κ.ά έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να μη βρεθούν στη θέση να ξαναζητήσουν

Ανώνυμος είπε...

OI AGROTES PU KATEVAINUN STA BLOKA EINAI TA KOMMATOSKULA MEGALOTSIFLIKADES.XUPNA

sotiris koukios είπε...

έλλη μου η μία απλούστευση δεν αντιμετωπίζει την άλλη απλούστευση...Τι εννοώ...αυτά που περιγράφεις περί παροχών, περι πορτοκαλιών που καταναλώνονται εισαγόμενα κλπ είναι η μίξη της πολιτικής ανικανότητας Σημίτη και της τέλειας ανικανότητας Καραμανλή, με την περιβόητη ΚΑΠ, που έχει ως βασική προϋπόθεση μια αγροτική παραγωγή σαν της Σοβιετικής Ένωσης (μόνο που σήμερα το λέμε quotes παραγόμενης ποσότητας). Επίσης το πρόβλημα δεν είναι συνειδητοποιημένο στο σύνολό του ούτε και απο την πολιτική ηγεσία του κάθε κόμματος. Γιατί πάνω από ότι λέμε εμείς υπάρχει και η διαπραγμάτευσή μας στον ΠΟΕ, η αναγκαιότητα προστασίας εισοδημάτων στις αγροτικές παραγωγές του τρίτου κόσμου.
Τώρα βάλτε και hedge funds, κερδοσκοπίες, κατάργηση του συνεταιριστικού πνεύματος, κλιματικές αλλαγές και διαχείρηση υδάτων, τότε ίσως να αρχίσουμε να εξηγούμε μεταξύ μας το πρόβλημα και μετά ίσως να μπορέσουμε να το εξηγήσουμε στους αγρότες. Για αυτό και δεν γράφουν τα blogs, γιατί είναι θέμα σοβαρό, που το μπλόκα είναι απλώς ένα επιφανειακό θέμα...

tzonakos είπε...

Ενδιαφέρον.
Ειχα και εγω θέμα για τα μπλόκα με τα οποία διαφωνώ και όπβως ηταν αναμενόμενο κατατέθηκαν διάφορες απόψεις.

Πάνω σε αυτα που γράφεις θέλω να πω στο ΠΑΣΟΚ ενα πράγμα :
- Να μην τάξει πράγματα που ειναι ανέφικτα στους αγρότες γιατι μετά αυτοί θα κάνουν τα ίδια και θα απαιτούν το τάμα !
Σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και με την αντιδημοκρατική ενέργεια των μπλόκων.

Α, η μόρφωση των αγροτών πού ειναι οταν συμμετέχουν σε μπλόκα ;
Σε μπλόκα ;;;;
Σε μπλόκα ;;;;

Ποιά άλλη κοινωνική ομάδα κάνει μπλόκα ;
( Οκ οι ταξιτζήδες, άλλοι μορφωμένοι απο κει )

fisherman είπε...

Με τους αγρότες ασχολούμαστε μόνο όταν κλείνουν τον δρόμο γιατί τότε μόνο μας "ενοχλεί" η ύπαρξή τους. Του έχουμε αφήσει στην τύχη τους και αποτελούν ή αποτελούσαν απλά μία μάζα από ψήφους. Κανείς δεν έκανε ποτέ κατι για αυτούς, γιατί να κάνουν αυτοί για εμάς...

NdN είπε...

Ελλη καλησπέρα,

Εγώ πράγματι δεν έβαλα τίποτα για τους αγρότες και ο λόγος είναι ότι διαφωνώ κάθετα με αυτή τη μορφή κινητοποίησης και γι αυτό αποφάσισα να σχολιάσω σε blogs άλλων όπως του Λιολιόπουλου που είχαν σχετικά posts.

Και εδώ λοιπόν θα πω ότι... Το κλείσιμο των δρόμων δεν αποτελεί σωστή λύση και δεν θα μπορούσε να γίνει σε καμία χώρα πλην του Ελλαδιστάν.

Οταν το πολιτικό μας σύστημα πλειοδοτεί σε προσφορές για να γίνουν τα αυτονόητα, δηλαδή καθε Ελληνας πολίτης να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά για τα οποία πληρώνει, τότε απλά επιβραβεύει τέτοιες συμπεριφορές που στο μέλλον μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερες.

Αυτό είναι το ισχυροτερο μου επιχείρημα μου.

Από εκεί και πέρα το ζήτημα είναι αυτό που λέει ο phlouflis. Το θέμα είναι η νοοτροπία. Πρέπει όχι να ζητάνε χρήματα για να βγάλουν την κάθε χρονιά, αλλά να επενδύσουν κατάλληλα στις νέες καλλιέργιες. Οσο για τις τιμές των προιόντων σίγουρα είναι θέμα ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά προφανώς όπως λέει η Ευρώπη παράγουμε επιπλέον καλλιέργειες από όσα δικαιούμαστε. Και από την Ευρώπη δεν πρέπει μόνο να ζητάμε να πληρώσει με επιδοτήσεις.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ εγώ δεν είδα να πλειοδοτεί, αλλά ξέρεις ότι αν το κάνει θα είμαι από τους πρώτους που θα το κράξουν όπως και είχα κάνει και με την δήλωσει περί εθνικοποίησης του ΟΤΕ.

ellie είπε...

@phlou..fli, νομίζω ότι γενικά επιδιώκουν ένα σύστημα τιμολόγησης που να αποτρέπει την αισχροκέρδεια των μεσάζοντων αλλά και να διασφαλίζει το γεγονός ότι τα προιόντα τους θα πωλούνται για ένα μινιμουμ τιμής. Κοινώς, να υπάρξει έλεγχος. Οι επιδοτήσεις δεν είναι κάτι κακό απλά πρέπει να μην τις παίρνει κανείς και να τις τρώει από δω κι από κει αλλά να τις "επενδύει"

ellie είπε...

@koukios: θεωρείς δηλαδή ότι τα μπλογκς γράφουν μόνο για ασήμαντα ή μη σοβαρά θέματα;

ellie είπε...

@tzonako: δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εξοργιζόμαστε με τα μπλόκα των αγροτών κι όχι με τις καταλήψεις των σχολείων. Γιατί στο 2ο δουλεύει η νομιμοποιημένη παρα-οικονομία?

ellie είπε...

@fisherman, ;-)

@Νdn, για να γίνουν όλα αυτά όμως, απαιτείται έλεγχος και η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι ξέφραγο αμπέλι.

tzonakos είπε...

Εδω μιλάς για τους αγρότες.
Οτνα ερθει η ώρα για να πούμε για τις καταλήψεις θα πω για την παραοικονομία τους με την οποία επίσης δεν συμφωνώ.