Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2009

Το πρώτο (γκρινιάρικο) της χρονιάς!

Επιστρέψαμε κι εμείς από τα πάτρια εδάφη, αφήσαμε πίσω το φαγητό της μαμάς που κάθε μέρα περιλάμβανε και σαλάτα (!) κι αρχίζουμε σιγά σιγά να ανασκουμπωνόμαστε!Λέω λοιπόν χτες το πρωι να κατέβω στο κέντρο της Αθήνας, να ενισχύσω την τοπική αγορά όπως μου διαφημίζει ο δήμαρχος! Άσε δε που τα καταστήματα στο κέντρο έχουν κολήσει ένα εκπληκτικό αυτοκολλητάκι που μας ευχαριστεί που ψωνίζουμε από εκεί!

Με λίγα λόγια, κατευθυνόμενη προς το μετρό στο Σύνταγμα είδα αυτό το χάλι που απεικονίζεται στις φωτογραφίες του post αυτού.Παντού οι αλλοδαποί που πουλούσαν εκείνες τις απομιμήσεις από τσάντες, ζώνες, ομπρέλες, φουλάρια κι εκείνα τα άθλια ζελο-ειδή σκαθάρια! Όλη η πλατεία Συντάγματος μια λαική αγορά, φυσικά παράνομη και για να περάσει κανείς πεζός έπρεπε να κάνει ακροβατικά! Να μην αναφέρω καν το γεγονός ότι τα ΑΜΕΑ δεν μπορούν καν να έχουν πρόσβαση.

Από πάνω δε πάμπολλοι αστυνομικοί και στη γωνία απέναντι από τα Mac Donalds η δημοτική αστυνομία. Φυσικά όλοι εθελοτυφλούν.1ον) Ο δήμαρχος δεν μπορεί να μας ζητάει να στηρίξουμε την αγορά του κέντρου της Αθήνας κι από δίπλα να ενισχύει την παρα-οικονομία, μιας και ούτε νόμιμη είναι αυτή η αγορά ούτε έχει κανείς άδεια.

2ον) Δεν μπορεί το υπουργείο οικονομίας (του οποίου, αν δεν πέφτω πολύ έξω, πολλά τμήματα βρίσκονται εκατέρωθεν της πλατείας Συντάγματος) να διαφημίζει την αποφυγή της φοροδιαφυγής και στην καρδιά της πρωτεύουσας να στήνεται παράνομο παρα-εμπόριο.

3ον) Δεν μπορεί η αστυνομία (κ η δημοτική) να επεμβαίνει όποτε της το ζητάνε κ όποτε της λένε το αντίθετο να το παίζει "δεν ξέρω, δεν είδα". Γιατί έχουμε όλοι δει σκηνές να τρέχουν οι αλλοδαποί πανικόβλητοι με την πραμάτεια τους επειδή τους σφύριξαν ότι έρχεται η αστυνομία.

4ον) Δεν μπορεί το κράτος να αφήνει αυτούς τους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής στη χωρα, χωρίς δικαίωμα ψήφου, χωρίς να πληρώνουν φόρους. Στο κάτω κάτω και εργάζονται στη χώρα και τους επηρεαζουν οι κυβερνήσεις αλλά και βγάζουν χρήματα για τα οποία δεν φορολογούνται. Κι όλα αυτά 20 μέτρα πιο κάτω από το σπίτι της δημοκρατίας, τη Βουλή.Με έκπληξη άκουσα σε μια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης πριν κανένα δίμηνο μια φιλόδοξη βουλευτίνα να αναφέρει ότι στις εκλογές του 2007, εκεί που πήγαινε να κάνει μια ομιλία, κατάλαβε ότι υπάρχει βία και πορνεία στο κέντρο της Αθήνας (Ψυρρή) κι από τότε αποφάσισε να λάβει δράση. Ένας άνθρωπος που ζεί στην Αθήνα το ξέρει αυτό το λιγότερο εδώ και 10 χρόνια.

Αλλά τώρα θα μου πείτε, αυτά που γίνονται κάτω από τη μύτη τους δεν βλέπουν...

Διότι μπορεί ο κουφός κι ο τυφλός να είναι και γαμώ τα παιδιά, εκείνος όμως που εθελοτυφλεί αλλά κι εκείνος που κωφεύει είναι ακατάλληλοι.

Καλή Χρονιά να έχουμε!!!!!!!!!!!!

6 σχόλια:

phlou...flis είπε...

Αυτό που μ' αρέσει όταν συχνά πυκνά κατεβαίνω στην Αθήνα είναι ακριβώς αυτό το παζάρι, αυτή η υπαίθρια λαική αγορά (και δε με νοιάζι αν είναι από έλληνες ή μετανάστες). και δε στηρίζω την τοπική αγορά συνειδητά, γιατί όταν αυτοί δεν με είχανε ανάγκη μου τα 'παιρναν χοντρά. Τώρα, όχι μόνο δεν τους στηρίζω (τα υπερκέρδη τους κλαίνε) αλλά όσο μπορώ θα τους ...υπονομεύω, κοιτώντας αυστηρά την δικιά μου τσέπη (και όχι το δικό τους άδειο ταμείο).
Καλή Χρονιά σου εύχομαι με υγεία, χαρά, ευτυχία και αισιοδοξία.

Ομοίως γκρινιάρης είπε...

Λιγάκι άστοχο το ποστ!

Οι «αλλοδαποί» πωλούν/διακινούν πρωτίστως προϊόντα «μαϊμού», άρα προϊόντα που κανένα τρόπο δεν μπορούν να διατεθούν από κατάστημα με βιτρίνα, εύλογο γιατί. Από τη στιγμή που το προϊόν είναι παραποίηση μάρκας, μόνο εκτός νομίμου εμπορίου μπορεί να διατεθεί και με τον όποιο τρόπο.

Αυτοί οι άνθρωποι ουσιαστικά τι είναι; «Βαποράκια» προϊόντων μαϊμού. Όπως τα γνωστά μας βαποράκια που διακινούν ένα εξίσου παράνομο για την «αγορά> προϊόν. Αυτοί είναι το πρόβλημα ή τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται;

Διακινούν ένα προϊόν άλφα ποιότητας. Καταστρέφουν την αγορά έτσι; Και οι λαϊκές αγορές στα περίχωρα της Αθήνας που πωλούν υπαίθρια πρωτίστως «ανώνυμα» ρούχα
και γνωρίζουν επιτυχία, με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία του πολίτη και αυτές καταρρακώνουν την αγορά; Συνεισφέρουν στην παρα-οικονομία; Το να παρέχονται υπηρεσίες χωρίς έκδοση τιμολογίου ή απόδειξης τι είναι; Να μιλήσουμε για το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ποτών και πετρελαϊκών; Κ.ο.κ.

Ενοχλεί ο τρόπος που καταλαμβάνουν τους χώρους, πεζοδρόμια, πλατείες; Αναπόφευκτο είναι εφόσον κινούνται στα λίγα σημεία αυξημένης διέλευσης πολιτών και τις ανάλογες μέρες. Όμως τα μοτοποδήλατα και οι μηχανές που καταλαμβάνουν όλους τους ελεύθερους χώρους πεζοδρομίων και πλατειών δεν ενοχλούν; Τα αυτοκίνητα που σταθμεύουν στα σημεία διέλευσης των ΑμΕΑ δεν ενοχλούν; Κ.ο.κ.

Για ποια Αστυνομία, Τροχαία και Δημοτική Αστυνομία μιλάμε όταν στις περιοχές ελεγχόμενης στάθμευσης ελέγχονται μόνο όλοι αυτοί που σταθμεύουν στους ειδικούς χώρους και δεν ενοχλούνται καθόλου όσοι διπλοπαρκάρουν ή παρκάρουν πάνω στις στροφές κλπ.; Κ.ο.κ.

Το ερώτημα είναι λοιπόν από πού ξεκινάει η ασυδοσία; Οι επιλεκτικές αναφορές, έστω και με τη μορφή γκρίνιας, δεν συνεισφέρουν.

ellie είπε...

phlou...fli καλή χρονιά να έχουμε με υγεία πάνω απόλα! να σου πω την αλήθεια ακόμα κι αν εγώ κι εσύ δεν ψωνίσουμε από εκείνους που μας 'κλέβουν', το ταμείο τους δεν θα αδειάσει ποτέ! χρειάζονται μηχανισμοί ελέγχου της αισχροκέρδειας που δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να λειτουργήσουν σε αυτή τη χώρα!

NdN είπε...

Εγώ Ελλη θα συμφωνήσω στο κεντρικό θέμα του ποστ μαζί σου. Ο νόμος δεν επιτρέπει να είναι αυτοί οι πλανόδιοι πωλητές εκεί και άρα δεν πρέπει να είναι. Ο σεβασμός των νόμων είναι βασική αρχή της δημοκρατίας. Τώρα αν συμβαίνουν και άλλα 1000 πράγματα που πρέπει να διαμαρτυρηθούμε να το κάνουμε όπως λέει και ο ομοίως γκρινιάρης. Αλλά επειδή συμβαινει κάπου άλλου κάτι παράνομο δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε τα πάντα ανεξέλεγκτα. Εξάλλου από κάπου πρέπει να αρχίσει ο σεβασμός των νόμων. Αν όμως ρωτάς εμένα προσωπικά θα συμφωνήσω με τον ομοίως γκρινιάρη ότι κάποια άλλα είναι πιο σημαντικά από το κυνηγάει η αστυνομία του μικροπωλητές. Και πάλι όμως αυτό δε σημαίνει ότι και αυτοί δεν πρέπει να σέβονται τον νόμο.

Tolisbak είπε...

Στην αλλοδαπή (Βαρκελώνη) οι μάυροι χρησιμοποιώντας σχοινιά μάζευαν το εμπόρευμα σε χρόνο μηδέν εαν τυχόν παρουσιαζόταν η αστυνομία.

Παλιότερα πάντως στο Σύνταγμα είχα πετύχει περίπτωση που τους κυνηγούσαν.

Για τα θέματα αδειών παραμονής και ...ψήφου θα διαφωνήσω.

googler είπε...

It seems my language skills need to be strengthened, because I totally can not read your information, but I think this is a good BLOG
jordan shoes