Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

Ένας απεργός πείνας στο νοσοκομείο....κι ακόμα να αναφερθεί η απεργία στα ΜΜΕ

Στα Χανιά οι μετανάστες δίνουν το δικό τους αγώνα, ο οποίος συνεχίζει να μην αναφέρεται σε κανένα μέσο πέραν από τα τοπικά. Σήμερα πήγε ένας απεργός στο νοσοκομείο, όπως διαβάζουμε στο έκτακτο δελτίο τύπου:

Σήμερα, Πέμπτη 20 Νοέμβρη, 10η ημέρα απεργίας πείνας των 15 μεταναστών στα Χανιά, ένας από αυτούς έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Χανίων, για να νοσηλευτεί. Οι επιπτώσεις από την αδιαφορία τόσο της δημοτικής αρχής, όσο κι απ' τη μεριά του Υπουργείου Εσωτερικών και των αρμόδιων αρχών βαραίνουν κάθε μέρα την υγεία των απεργών πείνας με αποτέλσεμα σήμερα να καταλήξει ένας από αυτούς στο νοσοκομείο. Οι μετανάστες διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να αποκτήσουν άδεια παραμονής σε μια χώρα στην οποία έχουν δουλέψει και τους έχουν εκμεταλευτεί με το χειρότερο τρόπο και ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή παλεύοντας τόσο για τα δικά τους δικαιώματα, αλλά και για το δικαίωμα όλων των μεταναστών για μια αξιοπρεπή ζωή και εργασία.
Σήμερα είναι η 10η μέρα τις απεργίας πείνας των μεταναστών στα Χανιά κι από το δελτίο τύπου διαβάζουμε:

10η μέρα:

Ενώ η απεργία πείνας συνεχίζεται για 10η μέρα, απ' τη μεριά της δημοτικής αρχής και του Υπουργείου Εσωτερικών δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη. Η αποποίηση ευθυνών απ' το Δήμαρχο προς τον Υπουργείο Εσωτερικών, απ' τον Υπουργό προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης και πάλι πίσω δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να λυθεί το θέμα στην ουσία του: Ότι η εφαρμογή του νόμου αδικεί και εκμεταλλεύται οικονομικά με το χειρότερο τρόπο ανθρώπους που ψάχνουν μια ελπίδα για να συνεχίσουν να ζουν, ενώ παράλληλα έχουν ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να πάρουν την άδεια παραμονής που δικαιούνται
Η στάση αυτή των αρμόδιων αρχών και υπουργείων καθυστερεί σημαντικά την λύση του ζητήματος και κάθε μέρα που περνάει οι μετανάστες απεργοί πείνας γίνονται πιο αδύναμοι σωματικά και ο κίνδυνος για την υγεία τους αυξάνεται. Παράλληλα, όμως, τα μηνύματα συμπαράστασης πληθαίνουν, οι πρωτοβουλίες φορέων και συλλογικοτήτων αυξάνονται, οι υπογραφές στο βιβλίο αλληλεγγύης γίνονται κάθε μέρα περισσότερες. Η αλληλεγγύη απ' όλο τον κόσμο που συμπαραστέκεται στον αγώνα τους είναι αυτή που τους κάνει πιο δυνατούς ψυχικά. Η θέληση να κερδίσουν το δίκιο τους είναι δυνατότερη από κάθε εμπόδιο που βάζουν στο δρόμο τους, οι ίδιοι που τους ανάγκασαν να δουλέψουν με τους χειρότερους όρους στην χώρα μας.

Σήμερα θα συναντήσει τους απεργούς πείνας ο βουλευτής Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης.


Για να δούμε όμως τι έγινε όλη αυτή την εβδομάδα:

9η μέρα (Δελτίο Τύπου):

Συνεχίζεται για 9η μέρα σήμερα η απεργία πείνας των 15 μεταναστών στα Χανιά, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους να έχουν ίση μεταχείριση με όλους τους άλλους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Η συμπαράσταση του κόσμου είναι συγκλονιστική. Ήδη πάνω από 700 Χανιώτες έχουν εκφράσει με την υπογραφή τους την συμπαράστασή τους στον αγώνα τους. Χθες ώρα 11.00 το βράδυ έγινε και η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (επισυνάπτονται σχετικές φωτό) με πρωτοβουλία σύσσωμης της αντιπολίτευσης με μοναδικό θέμα «την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των μεταναστών και τη στάση του δήμου και του δημάρχου επί του θέματος». Ο Δήμαρχος προσπάθησε με αστεία επιχειρήματα να δικαιολογήσει τη στάση του και να μετριάσει την οργή του Χανιώτικου Λαού. Παραθέτουμε ορισμένα από τα επιχειρήματά του μαζί με τα σχετικά απαντητικά μας σχόλια :
1.Ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος του ακολουθεί φιλομεταναστευτική πολιτική Μόνο που η «φιλομεταναστευτική» πολιτική του Δήμου Χανίων ΚΡΙΝΕΤΑΙ από την ουσία των ενεργειών και όχι από τα λόγια. Και η Δημοτική παράταξη του Δημάρχου έδειξε το φιλομεταναστευτικό της πρόσωπο :
–Καλώντας τον ταξίαρχο της αστυνομίας να κάνει τη δουλειά του διότι όπως έγραφε επί λέξη "το Δημαρχείο βρίσκεται υπό κατάληψη και σας παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες".
–Ισχυρίστηκε ο κ. Δήμαρχος ότι δε ζήτησε να διώξουν και να συλλάβουν τους μετανάστες, μόνο που όταν καλούμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της απέναντι σε μετανάστες χωρίς ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ, σημαίνει να τους συλλάβει και να τους απελάσει. ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ !!!
–Είναι επίσης γνωστό ότι ο ίδιος ο Δήμος Χανίων πρωτοστάτησε και παρότρυνε τους μετανάστες να υποβάλλουν τα χαρτιά τους (ξέροντας ότι θα απορριφθούν) για την έκδοση αδειών παραμονής μόνο και μόνο γιατί ήθελε να εισπράξει τα παράβολα (συνολικού ύψους 90.000 ευρώ) χωρίς ποτέ τα χρήματα αυτά όπως και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν καταβάλλει στο ΙΚΑ να επιστραφούν μετά την απόρριψη της αίτησης τους.
2.Για να συκοφαντήσει τους απεργούς και υποκρινόμενους ότι νοιάζεται για τους απεργούς ισχυρίστηκε ότι «Αυτοί που τους καθοδηγούν και τους παρακινούν», εννοώντας τους ανθρώπους με τους οποίους παλεύουμε όλοι μαζί για τα κοινά αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα μας, «…δεν υπέδειξαν τον καλύτερο χώρο γιατί τελικά έκανε κρύο και αναγκάστηκαν να βάλουν νάιλον στο πίσω μέρος».
Μα κ. Δήμαρχε αν νοιάζεστε τόσο πολύ για την υγεία των μεταναστών, φροντίστε να προτείνεται στον υπ. εσωτερικών κ. Παυλόπουλο να δεχτεί τους απεργούς πείνας και επίσης να ψηφιστεί ένας νόμος που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας και ότι θα είναι νόμιμοι ώστε να τις χρησιμοποιούν άφοβα.
Οι μετανάστες δεν παρασύρονται από ανθρώπους. Παρασύρονται μόνο από τα μεγάλα άλυτα προβλήματα τους.


8η μέρα (Δελτίο Τύπου):

Στα Χανιά όμως, η πορεία (σημ: για την 17Ν) έγινε αφορμή να συνδεθεί ο μεγαλειώδης αγώνας των φυλακισμένων με εκείνον των μεταναστών απεργών πείνας, οι οποίοι για 8η μέρα σήμερα διεκδικούν το αυτονόητο: το δικαίωμα τους στη Ζωή.
800 περίπου Χανιώτες και μετανάστες στήριξαν τον αγώνα που δίνουν οι απεργοί πείνας αλλά και όλοι οι μετανάστες, οι οποίοι διεκδικούν ίση μεταχείριση και δικαιώματα με όλους τους άλλους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης πορείας κανείς δεν σταμάτησε να φωνάζει συνθήματα για την ελευθερία, την αλληλεγγύη, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά και ζωή όλων.
Η απόγνωση και η οργή των μεταναστών, η περήφανη αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που αγωνίζονται με αυτό το ύστατο μέσο για το δίκιο ολόκληρης της κοινότητάς τους, μετουσιώθηκε σε πάθος και δυναμισμό που έδωσε μοναδικό χρώμα και παλμό στην φετινή πορεία. Όλοι μας είδαμε με συγκίνηση Έλληνες και μετανάστες να διαδηλώνουν για ώρα έξω από το κτήριο της εφορείας όπου έχουν στήσει τις σκηνές τους οι 15, και στη συνέχεια έξω από τις δικαστικές φυλακές Χανίων, συνδέοντας άμεσα τους αγώνες εκείνων που δεν έχουν φωνή, εκείνων που τους στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.Σήμερα 8η μέρα λοιπόν της απεργίας πείνας των μεταναστών στα Χανιά και ήδη η υγεία τους άρχισε να επιβαρύνεται ανησυχητικά. Καμιά κίνηση από την πλευρά της Πολιτείας δεν έχει εκδηλωθεί. Τα μηνύματα συμπαράστασης από όλη την Ελλάδα πληθαίνουν καθημερινά και ήδη και τα κρατικά κανάλια κάνουν αναφορά στο γεγονός.
Το πρωί τους επισκέφθηκε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε τη συμπαράστασή του.
Τέλος ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός αποτελεί η γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, που αναφέρεται στην απόλυτη νομιμότητα του αιτήματος και τη μεγάλη αδικία που έγινε σε βάρος των μεταναστών από τον τρόπο εφαρμογής του νόμου.


Κι εμείς κλασικά, όπως κάθε Νοέμβρη, βλέπουμε dvd!!!

Κι ένα τραγούδι από τον τόπο μου για εκείνους :-)