Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2008

Και το θετικό της υπόθεσης

Διάβασα εδώ:


Με ολοένα και γοργότερους ρυθμούς «τρέχει» η ανακύκλωση στην Ελλάδα και η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα κρίνεται ικανοποιητική έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα παραπάνω τόνισε ο τέως πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θεμιστοκλής Λέκκας, στη διάρκεια ομιλίας του στο ECO Forum: Δημόσιες Αρχές και Περιβάλλον, που διοργανώνει η Helexpo, στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.

Φέτος, υπολογίζεται να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα ποσοστό 40% των υλικών συσκευασίας, ήτοι 400.000 τόνοι, από το 1 εκατ. τόνους που απορρίπτονται, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τους 340.000 τόνους, τόνισε ο κ. Λέκκας.

Υπενθύμισε ότι στόχος της ΕΕ είναι το 2011 να αξιοποιείται στη χώρα μας το 60% των υλικών συσκευασίας, με το 55% να πηγαίνει για ανακύκλωση και το υπόλοιπο 5% να διατίθεται για ενεργειακή αξιοποίηση. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν σκέψεις το ποσοστό του 5% να αυξηθεί.

Αναφορικά με την ανακύκλωση πλαστικού στην Ελλάδα, ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι φέτος υπολογίζεται να ανακυκλωθούν 16,5 χιλιάδες τόνοι, έναντι μόλις 5,6 χιλιάδων πέρυσι, ενώ υπενθύμισε ότι στόχος είναι το συγκεκριμένος αριθμός να φθάσει σε 45.000 τόνους το 2012.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε χρόνο κυκλοφορούν στην αγορά 47,7 εκατ. τόνοι πλαστικού, με το 37% να είναι υλικά συσκευασίας, εκ των οποίων οι 19 εκατ. τόνοι πάνε στα σκουπίδια. Από αυτούς τους 19 εκατ. τόνους, οι 9 εκατ. τόνοι ανακτώνται και οι υπόλοιποι 10 εκατ. τόνοι απορρίπτονται.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το 7% της συνολικής πετρελαϊκής παραγωγής χρησιμοποιείται για παραγωγή πλαστικών και ότι σε κάποιες κατηγορίες πλαστικών η ανακύκλωσή τους απαιτεί περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται για να παραχθούν.

Πρόσθεσε δε ότι η θερμική αξία του πλαστικού είναι περίπου ίση με το φυσικό αέριο και μεγαλύτερη από αυτήν του πετρελαίου. Στο πλαίσιο αυτό είπε, ότι η καύση των πλαστικών εξοικονομεί εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ενέργεια και πιθανώς έτσι να συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Στο ποσό των 48-50 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που έγιναν την τελευταία πενταετία στην ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας στη χώρα μας, τόνισε κατά την ομιλία του ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), Γιάννης Ραζής.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι φέτος υπολογίζεται πως η ανακύκλωση της ΕΕΑΑ θα καλύψει 7 εκατ. κατοίκους, με 500 συμβεβλημένους δήμους, 19 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), 75.000 κάδους, 250 οχήματα και 750 θέσεις εργασίας.


Επισήμανση δική μου: παρόλαυτα εμείς συνεχίζουμε να ΖΗΤΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

7 σχόλια:

laplace78 είπε...

εγω παντως πιστευω οτι δεν ειμαστε ικανοι για τπτ...
δεν ειναι λιγες οι φορες που εχω δει να αδειαζουν τετοιους καδους,στο κανονικο σκουπιδιαρικο που πριν ειχε παρει τα σκουπιδια απο τους κανονικους καδους..

ellie είπε...

laplace μου, σίγουρα γίνεται αυτό που λές, όπως και το ότι οι ίδιοι οι πολίτες από έλλειψη ενημέρωσης πάνε κι αδέιάζουν τα σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης!!!

Πάντως είναι ένα βήμα προς τα μπρος αυτή η αύξηση!!!

Για μένα, από τη στιγμή που η μητέρα μου κάθεται και ξεχωρίζει σκουπίδια από ανακυκλώσιμα (μην σου φαίνεται περίεργο και μορφωμένη είναι και γνωρίζει τα περί ανακύκλωσης αλλά η 1η αντίδρασή της όταν τη συμβούλεψα να ανακυκλώνει ήταν 'Άλλη δουλειά δεν έχω νομίζεις εσύ?', και πόσες άλλες ακόμα νοικοκυρές, είναι κέρδος.

Να μια φορά που η νεολαία ΟΦΕΙΛΕΙ να εκπαιδεύσει την παλαιότερη γενιά!

Homo Sapiens είπε...

Καλησπέρα,

Από μία μακροσκοπική προσέγγιση η βελτίωση των σχετικών δεικτών αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη. Ωστόσο, σε επίπεδο π.χ δήμου, γειτονιάς κτλ. υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά προβλήματα. Πέρα από τις πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διαχείριση των απορριμάτων προσφέρεται και για την ανάπτυξη αυτοδιαχειστικών "σχημάτων" στη γειτονιά, στην πολυκατοικία κτλ...Βέβαια, είμαστε πολύ πίσω σε θέματα συνεργατικής/ συλλογικής διαχείρισης τέτοιου είδους θεμάτων...

Καλή συνέχεια στην προσπάθεια σου..
Φιλικά,
o νέος αναγνώστης ΗS

ellie είπε...

Καλησπέρα homo sapiens, εμένα πάντως στη νέα μου γειτονιά δεν υπάρχουν κάδοι στο δρόμο μου επειδή λένε ότι δεν χωράει να περάσει το όχημα, ενώ στην προηγούμενη που ο δρόμος ήταν το 1/3 σε πλάτος μια χαρά περνούσε!
εμείς θα προσπαθούμε κι όσους περισσότερους πείσουμε θα είμαστε ευχαριστημένοι!!

τσότσος είπε...

Τα λέει σωστά ο Λέκκας Έλλη, δουλεύω στον τομέα ανακύκλωσης και ξέρω τα σχετικά στοιχεία. Επί τη ευκαιρία σου λέω ότι γίνονται μεγάλα βήματα και στην ανακύκλωση άλλων υλικών όπως οι μπαταρίες (θα έχεις δει τους μακρόστενους κυλινδρικούς κάδους σε μαγαζιά, σχολεία κλπ.)όπου το ποσοστό ΑΥΞΗΣΗΣ της ανακύκλωσης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Αρχίσαμε αργά αλλά επιταχύνουμε (το είπε άλλωστε και ο Ρογκ για τους ΟΑ 2004: "οι Έλληνες ακολουθούν τους ρυθμούς στο συρτάκι, αργά στην αρχή αλλά μετά δεν τους προλαβαίνεις...").
Καλή σου μέρα!

ellie είπε...

@ τσότσο, δεν αμφιβάλλω ότι τα λέει σωστά άλλωστε μπορεί να το διαπιστώσει κανείς κοιτώντας καθημερινά τους κάδους, ρωτώντας τους φίλους και γνωστούς του. Όμως εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να ζητάμε ακόμη περισσότερα, από τη στιγμή που υπάρχει ακόμα έδαφος για βελτίωση

KitsosMitsos είπε...

Βελτιωνόμαστε. Αυτό είναι το καλό της υπόθεσης. Πριν 6 μήνες 1 στα 3 σκουπίδια ήταν ανακυκλώσιμα. Πλέον είναι 2 στα 3 και πάνε ακόμα καλύτερα τα πράγματα.
Όσο για κάδους, ζητήστε απλώς από τους δήμους σας. Ένα απλό email έστειλα στο δήμο Αθηναίων και βάλανε 2 κάδους σε κοντινά σημεία!