Κυριακή, 15 Ιουνίου 2008

Οι μπριζόλες και η κλιματική αλλαγή!Το διάβασα στα ΝΕΑ


Τόκιο
Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απελευθερώνει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από το να οδηγεί κανείς τρεις ώρες έχοντας αφήσει όλα τα φώτα στο σπίτι αναμμένα, προκύπτει από υπολογισμούς στην Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δρ Ακιφούμι Ογκίνο, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης Εκτρεφόμενων Ζώων και Λιβαδιών, υπολόγισε το περιβαλλοντικό κόστος της εκτροφής, της σφαγής και της διανομής του κρέατος.

Τα ίδια τα εκτρεφόμενα ζώα απελευθερώνουν από το πεπτικό τους σύστημα μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού ισοδυναμεί έτσι 36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Σε αυτό το περιβαλλοντικό τίμημα πρέπει όμως να προστεθεί και η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή και τη διανομή των ζωοτροφών. Η ενέργεια που απαιτείται ισοδυναμεί με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένας λαμπτήρας των 100 Watt αν μείνει αναμένος για περίπου 20 ημέρες.

Μελέτη που είχαν δημοσιεύεσει το 2003 Σουηδοί ερευνητές έδειχνε ότι η παραγωγή οργανικού βοδινού απελευθερώνει 40% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και απαιτεί 85% λιγότερη ενέργεια, καθώς τα ζώα βοσκούν αντί να καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές.

Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης παρουσιάζονται το Σάββατο στο βρετανικό περιοδικό New Scientist και δημοσιεύονται αναλυτικά στο Animal Science Journal.


Καλή μας όρεξη λοιπόν Κυριακάτικα!!!!!!!

5 σχόλια:

Sinistra Radicale είπε...

Δηλαδή;;;;;;;;;;;;; Τέρμα οι μπριζόλες;;;;;;;;;;;
Οϊμέ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"όφις" είπε...

Δεν υπάρχει δραστηριότητα πάνω στη γη για την ικανοποίηση της οποίας να μην απαιτείται η παραγωγή ενέργειας! Ακόμα και για να σπουδάσει οκ. Ακιφουμι παράχθηκε κάποια ποσότητα ενέργειας η οποία διεύρυνε κατά τι την περιώνυμη τρύπα του όζοντος! Αυτό δε σημαίνει οτι η ανθρωπότητα πρέπει να σταματήσει τη δραστηριότητά της και να περιμένει ξαπλωμένη με μακαριότητα το ...μοιραίο! Η διαρκής έρευνα, η τεχνολογία η βελτίωση των διαδικασιών είναι πράξεις συνυφασμένες με την ύπαρξη του ανθρώπου πάνω στον ταλαιπωρημένο πλανήτη!Είναι αυτές οι ίδιες πράξεις πάνω στις οποίες η ανθρωπότητα έχει στηρίξει τις ελπίδες επιβίωσής της. Φοβάμαι οτι τέτοιου είδους ανακοινώσεις, δε γίνονται απο προβληματισμό για το περιβάλον, αλλά για να μας προετοιμάσουν για νέες διατροφικές συνήθειες που είναι ήδη έτοιμες να μπούν στο σύστημα!

Heliotypon είπε...

Ενεργοβόρα όντα που είμαστε! Τελικά και μόνο που ζούμε επιβαρύνουμε τον πλανήτη. Μήπως πρέπει να ζούμε πολύ λιγότερο;

phlou...flis είπε...

Εχει δίκιο ο/η οφις. Εξάλλου είναι και βασικός κανόνας της φυσικής πως η Ενέργεια Διατηρείται (η γνωστή σε όλους μας Αρχή Διατήρησης Ενέργειας). Ενέργεια παίρνεις αφού πρώτα δώσεις!

Sinistra Radicale είπε...

Μήπως θα έπρεπε να δώσουμε σημασία στις νέες μορφές εκτροφής αυτών των ζώων (και να ψάξουμε και τα οικονομικά κριτήρια;;;;;; Λέω μήπως!!!!!!!), και τις αλλαγές που συντελούνται δια μέσου αυτών στο περιβάλλον;;;;;
Εγω τουλάχιστον αυτό κατάλαβα, και αυτό πιστεύω πρέπει να μας προβληματίσει. Όχι οι δικές μας νέες διατροφικές συνήθειες, αλλά των άμοιρων των ζωντανών..... Και πρέπει να δούμε ποιο σκοπό εξυπηρετούν οι νέες αυτές μορφές εκτροφής......
Τουλάχιστον η γράφουσα αυτό μου έδωσε να καταλάβω!!!!!!!!