Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008

ATHENS PRIDE 2008- Gay Parade


Σήμερα συνειδητοποίησα ότι θα λάβει χώρα η Gay Parade στην Αθήνα, αυτό το Σάββατο 7 Ιουνίου.
Το link για όσους ενδιαφέρονται να δούν το πρόγραμμα, τα events και διάφορες λεπτομέρειες είναι http://www.athenspride.eu/

Είπα λοιπόν με αφορμή τα όσα λέγονται την τελευταία εβδομάδα για τους γάμους στην Τήλο από τους λογής θεριακλήδες, να γράψω κάτι γι αυτό.
Έχω παρακολουθήσει πολλά τέτοια events στο εξωτερικό, ακόμα και υπερθεάματα, χωρίς όμως να έχω την εμπειρία ενός αντίστοιχου στην Ελλάδα.
Η ιδέα όμως μου αρέσει, μιας και βλέπω σιγά σιγά τη χώρα μας να γίνεται όλο και πιο ανοιχτόμυαλη, αν και μάλλον η καλύτερη έκφραση είναι ότι σιγά σιγά μαθαίνουμε ως πολίτες να σεβόμαστε το αυτονόητο, που μάλλον για κάποιούς δεν είναι τόσο "αυτονόητο"- την ελευθερία, την ισότητα.
Οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να πάψουν να είναι μια κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα, γιατί απλούστατα συμμετέχουν κ εκείνοι στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, πληρώνουν φόρους, αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, ακριβώς όπως κάθε έλληνας πολίτης. Για κάποιους αυτό δεν είναι αυτονόητο προφανώς, γι αυτό κι έχουμε ξεσπάσματα κατακραυγής στα ΜΜΕ απέναντι στο δήμαρχο Τήλου (κ όχι μόνο...).

Άκουσα και κάτι άλλο που μου ηχεί πολύ άσχημα: "Δεν πρόλαβε ο δικός μας δήμαρχος να κάνει τον πρώτο γάμο, μας πρόλαβε ο δήμαρχος Τήλου".
Είναι δυνατόν να παίζουμε μικροπολιτικά συμφέροντα πίσω από τις πλάτες των συμπολιτών μας που διεκδικούν ισότιμα το δικαίωμα να συμβιώνουν με το έτερον τους ήμισυ?
Το θεωρώ τραγικό και απίστευτα στενόμυαλο.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει κάτι καλό, δεν της βγήκε γιατί μπήκε στη μέση μια μερίδα της εκκλησίας.
Από κει και πέρα είναι στο χέρι των πολιτών και των τοπικών αρχόντων το τι θα συμβεί, μιας και η κυβέρνηση βουλιάζει, είναι ανίκανη αλλά και απρόθυμη να προχωρήσει σε ριζικές τομές.
Όποιος όμως προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή τη θέληση των ομοφυλόφιλων να ζούν όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες για μικρο-πολιτικάντικους λόγους, ειδικά όταν προέρχεται από το χώρο της "αριστεράς", πρέπει να κατακεραυνωθεί.
Το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι να αποδείξουν πόσο "αριστεροί" είναι, αλλά να αγγίξουν αυτή την ομάδα συνανθρώπων μας, να αφουγκραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα αποία ευθύνεται η κοινωνία στο σύνολό της και να σταθούν δίπλα τους στην διεκδίκηση του "αυτονόητου".
Όποιος σκέφτεται ψηφοθηρικά -ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει κατά κόρον αν θέλουμε να μιλήσουμε ανοιχτά- θα του γυρίσει μπούμερανγκ.
Το ΠΑΣΟΚ όμως που δεν ασχολείται καθόλου μα καθόλου με το θέμα πρέπει και οφείλει να πάρει θέση κι επιτέλους να ξεσηκωθεί από τα γραφεία του και να μιλήσει με 5 ανθρώπους στο δρόμο για τα προβλήματά τους, γιατί για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχουμε δεί ως τώρα τίποτα ουσιαστικό.
Καλησπέρες.

5 σχόλια:

cinderella είπε...

Για πέρνα από το blog μου!! :P:P:P

theodore είπε...

Ε,όχι και κοινωνικά αποκλεισμένοι οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα του 2008.
Μάλλον έχεις μείνει αρκετά χρόνια πίσω.
Και στο gay pride σου συνιστώ να μην πάς καλύτερα.
Θα πάθεις κατάθλιψη.
Καμιά διακοσαριά γραφικοί,κάθε χρόνο οι ίδιοι,μοστράρουν ακτιβισμό και ψευτοεπαναστατικότητα.
Οσο για τους δήθεν αδικημένους gays,αν ξέρεις κανέναν άνδρα από τον χώρο της μόδας,ρώτα τον για το ποιοί είναι εν τέλει αποκλεισμένοι.
Ο δικός μου γνωστός αναγκάστηκε εδώ και πολλά χρόνια να αφήσει τον χώρο όταν δεν θέλησε να συμβιβαστεί με τους εκβιασμούς που δεχόταν από γνωστό μόδιστρο.

Nikos.Lioliopoulos είπε...

μαλλον και εγω συμφωνω με τον theodore αλλά απο λίγο διαφορετική σκοπιά. Πιστεύω οτι οι σωφρονες ομοφιλόφιλοι δεν έχουν λόγο να παρελαύνουν και να επιδεικνύουν την διαφορετικότητα τους . Πάντα με ενοχλούσε η κιτς εκδοχή της ομοφιλοφιλίας πχ μόδιστροι.
Πιστεύω οτι οι περισσότεροι είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι.

Sinistra Radicale είπε...

Επιτρέψετε μου να συμφωνήσω με την Έλλη. Ανεξαρτήτως του πως εκφαίνεται το ζήτημα των Ομοφυλοφίλων, είναι γεγονός ότι οι Ομοφυλόφυλοι είναι δικαιακά αποκλεισμένοι. Και βέβαια εδώ πρέπει να δούμε και την "ταξικότητα" του ζητήματος. Το ότι οι πλούσιοι ομοφύλόφιλοι, δεν είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι (όπως σωστά λέει ο theodore), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποκλεισμένοι με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προφανώς και δεν είναι αποκλεισμένοι με άλλους όρους. Είναι πράγματι γεγονός ότι ένας "πλούσιος" ομοφυλόφιλος δεν είναι τόσο πολύ κοινωνικά αποκλεισμένος όπως ένας φτωχός ομοφυλόφιλος.
Με όρους όμως ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΩΜΑΤΩΝ!!! είναι όλοι αποκλεισμένοι. Είτε το θέλουμε είτε όχι.
Το αν βέβαια η ομοφυλοφιλία έχει ταυτιστεί με ένα βίτσιο (για την εκκλησία), ή ένα κλειδί για να μπεί κάποιος στην show biz , αυτό καθόλου δεν έχει να κάνει με το γενικότερο πρόβλημα!!!!!!!!!
Τώρα το αν στο pride πηγαίνουν καμιά "διακοσαριά γραφικοί', (ποιος είπε ότι η κυρίαρχη λογική της ατομικότητας δεν ακουμπάει και τους ομοφυλόφιλους στην λύση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους;;;;;;)δεν έχει να κάνει με την μη σοβαρότητα του ζητήματος και με τον συντηρητισμό ή με τον παπαδισμό με τον οποίο η υποκριτική ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τους ομοφυλόφιλους. Εξάλλου αν μιλάμε για ποσοστό συμμετοχής, με την ίδια λογική θα έπρεπε να χαρακτηριστούν γραφικοί και οι 150 που συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΓΣΕΕ για την πρωτομαγιά.......

NdN είπε...

Καλημέρα Ελλη,

Εγώ πάλι έχω εμπειρία και από το εξωτερικό. Παρακολούθησα το Pride Parade (και όχι Gay Parade) στο Λονδίνο τα τελευταία 2 χρόνια και ήταν πραγματικά μία γιορτή. Χιλιάδες κόσμου στο δρόμο, να παρελεύνουν, να πίνουν μπύρες, να κοιτάνε, να βγάζουν φωτογραφίες, να χορεύουν.

Είναι πράγματι πολύ θετικό που γίνεται κάτι τέτοιο και στη χώρα μας γιατί δείχνει ότι γινόμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι και μαθαίνουμε ως πολίτες να σεβόμαστε το αυτονόητο, την διαφορετικότητα.

Οσο για τα μικοπολιτικά παιχνίδια που αναφέρεις, απλά θα συμφωνήσω και θα πω ότι με τη ζωή και τις επιλογές των άλλων πρέπει να είμαστε όλοι μας (και όχι μόνο τα πολιτικά κόμματα) πολύ πιο προσεχτικοί.