Πέμπτη, 8 Μαΐου 2008

Αχ αυτή η ενέργεια...

Με αφορμή τη διαμάχη Δήμα-Σουφλιά επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα της ενέργειας.
Από μία δήλωση του υπουργού πιάστηκαν όλα τα ΜΜΕ της παραφιλολογίας κι αρχίσαν να λένε τα δικά τους για την πυρηνική ενέργεια.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος σε έναν ρ/σ, για να φτιαχτεί μια μονάδα παραγωγής πυρηνικης ενέργειας χρειάζεται σχεδιασμό 15 χρόνων τουλάχιστον (με τα ελληνικά δεδομένα 25 χρόνια, θα σχολιάσω εγώ...), χώρια η κατασκευή.
Έτσι όπως αλλάζει το κλίμα του πλανήτη μας, σε 15 χρόνια μπορεί και να χουν λιώσει οι πάγοι και να μη νυπάρχει καν Έλλάδα.... κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει.
Εγώ θέλω να σταθώ σε μία άλλη διάσταση του ενεργειακού προβλήματος, κάτι που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας: οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Έχω μετακομίσει εδώ και 5 μήνες σε σπίτι όπου έχω ηλιακό θερμοσίφωνα.
Τα προηγούμενα πάμπολλα χρόνια δεν είχα και φυσικά άναβα για τουλάχιστον 45 λεπτά τη μέρα τον θερμοσίφωνα για να κάνω μπάνιο, να πλύνω πιάτα, ρούχα κλπ.
Εννοείται ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ήταν υπερδιογκωμένοι για ένα άτομο που ζεί μόνο του, λείπει όλη μέρα από το σπίτι, μαγειρεύει σπάνια και δεν σπαταλά ηλεκτρικό.
Από τον Ιανουάριο λοιπόν, με τις ίδιες συνθήκες ζωής αλλά και με ηλιακό θερμοσίφωνα και οικονομικές λάμπες, ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει ελαττωθεί στο 1/4 εκείνου που πλήρωνα ως τώρα. Ζήτημα να έχω χρησιμοποιήσει 5 φορές τον θερμοσίφωνα.

Ειδικά στην χώρα μας όπου η ηλιοφάνεια είναι σύνηθες φαινόμενο, επιβάλλεται η χρήση του ηλιακού.
Είναι καλό και για την τσέπη μας αλλά και για το περιβάλλον.
Έχω διαπιστώσει ότι πολλοί αρνούνται να βάλουν λόγω του αποτρεπτικού κόστους (min 500euro).
Η απόσβεση όμως, ειδικά όσον αφορά τις οικογένειες είναι πολύ γρήγορη, μπορεί και σε έναν χρόνο από την αγορά.

Έίναι κάποια χρήσιμα καθημερινά tips που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας (και την τσέπη μας)!

ΥΓ, ουδεμία σχέση έχω με εταιρείες που κατασκευάζουν ή πωλούν ηλιακούς θερμοσίφωνες!!!

12 σχόλια:

ageliki είπε...

Καλημέρα,
θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου για τους ηλιακούς,χρησιμοποιούμαι πολλά χρόνια και το κόστος εδώ που τα λέμε δεν είναι και τόσο μεγάλο.
Όσο για την πυρινική ενέργεια ας βρουν πρώτα χώρο για την ταφή των σκουπιδιών και μετά...

Δ. Τζ. είπε...

Πόσο δίκαιο έχεις. Μόνο που σ' αυτή τη χώρα όλοι (πολιτικοί, πολίτες) σπάνια σκεφτόμαστε μεσοπρόθεσμα. Όμως, καλό είναι να έχουμε κατά νουν ότι πέρα από το δέντρο υπάρχει και το δάσος...

ikor είπε...

Ένα σύνηθες πρακτικό ζήτημα πάντως είναι ότι ο ηλιακός είναι το τελευταίο έξοδο για έναν αγοραστή σπιτιού.

Άρα επιλέγει να κάνει εκεί την (αναγκαστική) οικονομία του. Δυστυχώς όποιος δεν έχει χρήματα, δεν ενδιαφέρεται για τους όρους "απόσβεση" ή "περιβαλλοντική ευαισθησία".

Γι' αυτό οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έπρεπε να επιδοτούνται από το κράτος, ώστε το κόστος να είναι πιο εφικτό. Με φόρο στις ρυπογόνες δραστηριότητες.

NdN είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο Ελλη. Οι ηλικιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να επιδοτούνται (γιατί γενικά είναι ακριβοί) και να χρησιμοποιούνται όπου είναι αποδοτικοί. Για την πυρηνική ενέργεια θα προσπαθησω να το αναλύσω και εγώ μέσα στο ΣΚ, αλλά γενικά θα μπορούσε υπό προυποθέσεις να αποτελέσει μία λύση.

Καλό βράδυ!

phlou...flis είπε...

Πολλά μας προσφέρει ο ελληνικός ουρανός (ήλιος, αέρας), αρκεί να τα εκμεταλλευτούμε

cinderella είπε...

Νομίζω οτι σπιτικό στην Ελλάδα χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα δεν θα έπρεπε να υφίσταται με τόση ηλιοφάνεια που έχουμε.
Δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας αλλά και οικολογικής συνείδησης. Βέβαια ο Έλληνας το τελευταίο το έχει σε λανθάνουσα κατάσταση. Σε αυτή την αφύπνιση μπορεί όμως να βοηθήσει το πρώτο!! ;)
Καλημέρες και καλή Κυριακή Έλλη μου!!

Sxoliastis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Sxoliastis είπε...

Δυστυχώς, το πρόβλημα με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι οτι, ουσιαστικά... δεν αποσβένονται ποτέ! Γιατί, πέρα από το υψηλό αρχικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης, υπάρχει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος τον χειμώνα, οπου πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή ενός κοινού θερμοσίφωνα πρέπει να θερμανθεί... υπάρχει το κόστος επισκευών από θραύσεις λόγω παγετού...

Αν το ηλεκτρικό ρεύμα ακολουθήσει την τρελλή πορεία του πετρελαίου, και αν το τελευταίο μείνει πάνω από τα 100 Ευρώ το βαρέλι... ναι, τότε η εγκατάσταση ηλιακού θα γίνει συμφέρουσα..

Οσο γιά την περιβαλλοντική συνείδηση... ε... το άμεσο κόστος δυστυχώς πάντα υπερισχύει, όπως αλλωστε σε όλους τους φτωχούς καταναλωτές, σε ολες τις φτωχές χώρες. Επιδότηση...ναι, κάποτε ίσχυε, αλλά τοτε το πετρέλαιο είχε 2 δολλάρια το βαρέλι... οπότε πάλι ασύμφορη.

Το καλό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι οτι, σταδιακά, αλλές μέθοδοι παραγωγής ενέργειας θα γίνουν συμφέρουσες, μέθοδοι που είτε σήμερα ...κρύβονται στα συρτάρια των εταιρειών πετρελαίου, είτε θα αναπτυχθούν στο μέλλον ...αναγκαστικά πιά. Αλλά οταν συμβαίνει αυτό, τότε ...ξαφνικά, το πετρέλειο φθηναίνει, οι προσπάθειες γιά την ανακάλυψη νέων μεθόδων εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σταματούν (ως ασύμφορες) και... φαύλος κύκλος!

Γιά όσους ενδιαφέρονται, η Καθημερινή της Κυριακής (11/5/2008) έχει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία γιά την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζοντας από το σχόλιο του sxoliasti, θα πω ότι με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και κρίνοντας από την ελληνική πρακτική, πιο πιθανό βλέπω να κόβουν οι Έλληνες το μπάνιο και συνολικά τη χρήση θερμοσίφωνα, παρά να στραφούν στην ηλιακή ενέργεια...
x-gramm

antarths είπε...

Η ΠΥΡΙΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ....ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 400 ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ...ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ....ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝειδηση.......ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΗ!

Ανώνυμος είπε...

Μιλαμε να ειναι ετοιμο να κανει ο μπαμ το πυρηνικο εργοστασιο να ειναι τριημερο και να ψαχνουμε στα καναλια τον αρμοδιο που ξεχασε ΝΑ... ( βαλε τη φαντασια σου να δουλεψει) !.
Και να ριχνει και χαλαζι απο πανω !
ελα πλακα κανω !
Δε νομιζω να κανει μπαμ το ελληνικο πυρηνικο εργοστασιο αλλα να δουμε να κουβαλανε τα πλουτωνια και τα ουρανια με σακουλα σουπερμαρκετ μεσα στο κεντρο της πολης ειναι πιθανοτερο...
Βαλτε ηλιακο ! Εδω βαλαμε εμεις στην αγγλια !
παιζει και σε συσκευασια φορτιστη κινητου τηλεφωνου επισης .

Ασπασία είπε...

Καλά εδώ δεν ξέρουν αν σερβίρουμε στο τραπέζι μας ηλιέλαιο ή πετρέλαιο θα τους εμπιστευτούμε να κατασκευάσουν πυρηνικό εργοστάσιο;