Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008

Blogs part2: η ανωνυμία


Σε συνέχεια του post που έκανα χτές, σήμερα αναρωτιέμαι αν είναι χειρότερο να "συκοφαντείς" ανώνυμα ή επώνυμα.
Τι εννοώ?
Εγώ αν δώ ένα ανώνυμο σχόλιο/συκοφαντία θα πώ: @#@$$%$#&^% είναι, ούτε ένα nickname δεν έχει βάλει, άρα γράφει βλακείες.
Όταν ακούσω όμως μία επώνυμη συκοφαντία (πχ σε μία τηλεοπτική εκπομπή από επώνυμο παρουσιαστή κλπ), ακόμα κι αν δεν την πιστέψω, θα με επηρεάσει περισσότερο και θα με κάνει πιο καχύποπτη απότι το ανώνυμο σχόλιο που άφησε κάποιος.
Μήπως ν' αφήσουμε τους ανώνυμους blogger στην ησυχία τους και να πιάσουμε τους επώνυμους συκοφάντες που βγαίνουν στην τηλεόραση, μέσο με πολλαπλάσια απήχηση στο κοινό απότι τα blogs?

16 σχόλια:

tzonakos είπε...

Oχι, ellie διαφωνώ εν μέρει.
Ο ανώνυμος ούτε ξέρεις ποιός ειναι ουτε καν εχει λογαριασμό, ουτε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του, άρα δεν τον/την αφήνουμε να λέει οτι γουστάρει και ως διαχειριστής του μπλόγκ μου οταν βλέπω ( μόνο μία φορά εχω δει ) ασυδοσίες τις διαγράφω.
Οι δεινόσαυροι και οι δημοσιοκάφροι δε, θέλουν να ταυτίσουν την επωνυμία με το ονοματεπώνυμο, κάτι που δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Εμένα μου αρκεί να συνομιλώ ως ΤΖΟΝΑΚΟΣ με μια ΕΛΛΗ. Εχουμε δώσει ο ένας στον άλλο δείγματα γραφής και υπεύθυνων τοποθετήσεων.
Επειη λοιπόν στο νετ κυκλοφορούν και διεστραμμένα άτομα, καλό ειναι τους ανώνυμους να τους πετάμε έξω κατα περίπτωση φυσικά.
Εγω ας πούμε έχω ενα μόνο ανώνυμο σχόλιο κάθε 50.
Αν ειχα 10 ανώνυμα κάθε 20 τότε σαφώς το μπλόγκ μου δεν θα ειχε αξιοπιστία. Πράγμα που συνέβη με τον βόθρο του πρεςς-γρ ( και οχι .gr )
Aρα λοιπόν μας απασχολει περισσότερο το κύρος και η υπευθυνότητα του κάθε ατόμου και όχι πώς τον λένε.

laplace78 είπε...

συμφωνω απολυτως!τις καλημερες μου!

gpapoul είπε...

Αυτό θα το πετύχουμε μόνο με μια γενικότερη μετάλλαξη της κουλτούρας μας, η οποία μέχρι σήμερα κρατάει το λασπολόγο και ξεχνά την λάσπη. Δηλαδή από αυτό που ακούγεται, δεν δίνεται το βάρος στο "τι λέει", αλλά στο "ποιος το λέει", "σε ποιους απευθύνεται" και "σε ποιόν αναφέρεται". Είπε ο Χ τον Ψ κλέφτη και μας μένει το ποιος είναι ο Χ, ποιος είναι ο Ψ, ποιοι άκουσαν τον Χ. Για το αν είναι κλέφτης ο Ψ, τίποτα. Ευκαιρία ρε παιδιά να αποδείξει ο Ψ ότι δεν είναι κλέφτης κι ότι ο Χ είναι συκοφάντης.
Και αφού δεν βρίσκουμε άκρη επί της ουσίας, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταγγελίες, στο τέλος φτιάχνουμε έναν "χυλό", μέσα στον οποίο "όλοι είναι κλέφτες" και "όλοι συκοφάντες".

tractatus είπε...

Nai Tzonako αλλά η Ελλη έχει δίκιο ότι και η επωνυμία είναι σαθρή και επηρεάζει και μάλιστα νομιμοποιείται να το κάνει με οποιαδήποτε αυθαιρεσία ή κακοήθεια κουβαλάει και στο τέλος να μην το πάρει και πρέφα κανείς. Απο μόνη της η επωνυμία οδηγεί στο να θέλεις να είσαι ανώνυμος...στο τέλος είτε για να μιλάς επιτέλους και να τα λές έξω απο τα δόντια είτε γιατί θέλεις ταυτόχρονα την ησυχία σου. Φυσικά όταν κρύβεσαι για να συκοφαντείς συστηματικά είναι ηλίθιο γι' αυτό καλό είναι να μην σε παρακολουθούν...να σε αφήνουν στην τύχη σου...

ellie είπε...

tzonako, γράφοντας ανώνυμος και βρίζοντας ή αντιδικώντας κάνεις κατάχρηση δημοκρατίας, αυτή είναι η δική μου θέση. Αν θές να με συκοφαντήσεις κάνε ότι θές αλλά επώνυμα, να ξέρουν όλοι ποιός μιλάει και αναλόγως να κρίνουν. Κι εμένα μου αρκεί το τζονάκος και το γεγονός ότι έχω διαπιστώσει από κάποια Post σου κατά πόσον είσαι αξιόπιστος ή @$#$@#%$.

Καλημέρα laplace!

gpapoul, πιστεύω ότι έχει σημασία και ποιός λέει κάτι, αλλά στο post αυτό εστιάζω στο ακροατήριο, όταν ο δήθεν καθώσπρέπει δημοσιογράφος (είναι καθωσπρέπει επειδή έχει μια εκπομπή...) συκοφαντεί, έχει ευρύτερο κοινό και κάνει κατάχρηση της μαζικότητας του μέσου για να εξυπηρετήσει συμφέροντα δικά του ή άλλων.

tractatus, αλίμονο αν φτάσουμε να μιλάμε ανώνυμα για να πούμε αυτά που σκεφτόμαστε! Δεν με ενδιαφέρει τι λέει καθένας στο blog του αλλά υπερασπίζομαι το δικαίωμά του να τα λέει ελεύθερα. Δεν φοβάμαι να πώ αυτά που σκέφτομαι γιατί τα πιστεύω, είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου και δεν θα υποκριθώ για κανέναν γράφοντας άλλα απότι θέλω, προσπαθώντας να παρουσιάσω "καθώσπρέπει" τα όσα αισθάνομαι. Λυπάμαι αλλά δεν θα πάρω κι ας κάνουν ότι θέλουν για να με σταματήσουν. Θεωρώ πολύ pathetic την αντιμετώπιση αυτή. Κάποιοι που δεν έχουν να πούν τίποταπροσπαθούν να σταματήσουν τους υπολοίπους να εκφράσουν την αγνότητά τους. Εγώ αρνούμαι να συμμετέχω.

NdN είπε...

Συμφωνώ και εγώ ότι ένα "ψέμα" επωνύμου επηρρεάζει πιο εύκολα από ότι η συκοφάντιση από έναν ανώνυμο, αλλά δίκιο έχει ο Τζονακος. Αν τον ξέρεις τον άλλον υπάρχει ο τρόπος να προφυλαχθείς, ενώ από τον ανώνυμο δε γίνεται. Φαντάσου για παράδειγμα να λαμβάνεις απειλητικά μηνύματα από κάποιον. Αν τον ξέρεις υπάρχουν αρκετοί τρόποι να τον αντιμετωπίσεις, αν πάλι όχι δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανένας. Στο τέλος θα καταλήξεις να κοιτάς πίσω σου σε κάθε σου βήμα.

Υ.Γ. Το κείμενο της Δευτέρας ήταν πολύ καλό. Δυστυχώς ανέβασες γρήγορα άλλο και δεν έγινε συζήτηση. Θέλει και χρόνο βέβαια για να απαντήσουμε. Προτείνω να το ξανανεβάσεις σε μερικές βδομάδες που θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και λόγω Πάσχα.

fisherman είπε...

Εμένα πάντος δεν μου αρκεί το ellie η το tzonakos η το fisherman... δεν είναι επώνυμο είναι ψευδόνυμο. Που χρησιμοποιούμε. Μιάζει λίγο με το second file η φάση. Τα δείγματα γραφής είναι σαφή αλλά πολλές φορές άλλα γρέφεις και άλλα είσαι και αφτό ισχύει και για μένα φυσικά. Για παράδειγμα εγώ δήλωσα Τεχν. Τροφίμων είμαι ή μήπως είμαι ισοβήτης στα διαβατά με παρελθόν σε βιασμούς και φόνους και απλά ψάνχω θύματα (απο φαντασία...!το χω!). Τέλος πάντων εγώ αν δεν γνωρίσω κάποιον δεν μπορώ να είμαι σήγουρος.

gpapoul είπε...

@ellie
Του δίνει το δικαίωμα η κουλτούρα μας να πείθει ο κυριλάτος. Εάν δίναμε βάρος όμως στην ουσία αυτών που λέει, δεν θα τον πιστεύαμε ή έστω θα φτάναμε στην αλήθεια. Αυτό έγραψα -κάπως μπερδεμένα- παραπάνω: Δεν έχει σημασία ποιός το λέει, αλλά αν είναι αλήθεια!:)

Δ. Τζ. είπε...

Η λάσπη είναι λάσπη. Δεν υπάρχει διαχωρισμός, σε σχέση με το αν αυτή προέρχεται από το διαδίκτυο ή από τα παραδοσιακά media. Και σε τελική ανάλυση όταν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποιο δημοσίευμα εφημερίδας, ξέρει με ποιον έχει να κάνει (σ.σ. αν το άρθρο είναι ανώνυμο, την ευθύνη φέρει ο αριχσυντάκτης ή ο εκδότης). Αντίθετα, όταν μιλάμε για ανώνυμο κείμενο στο διαδίκτυο δεν ξέρεις ποιον να "κυνηγήσεις". Άρα εξ αντικειμένου το διαδίκτυο ευνοεί τη σπερμολογία, τις φήμες και τις θεωρίες. Τώρα όταν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να διεκδικήσει το δίκιο του...

ellie είπε...

Ndn, θα το ξανανεβάσω, πιο αποσπασματικά και αναλυτικά...

fisherman, πιστεύω και ο ισοβήτης πρέπει να έχει δικαίωμα να έχει ένα blog, αυτό είναι το "καλό" με το διαδίκτυο, δεν χρειάζεται να έχεις κάποια γνωριμία για να μπορέσεις να εκφραστείς ελεύθερα....

gpapoul, δεν διαφωνούμε σε αυτό που λές, αλλά θεωρώ ότι κάποιοι συκοφαντούν και μέσω της τηλεόρασης, εκμεταλλευόμενοι τη μαζικότητα του μέσου και δεν τουσ κυνηγάει κανένας, έχουν και μπράβους μάλιστα που τους πληρώνουμε εμείς, είναι οι αστυνομικοί που αντί να βρίσκονται στη γειτονιά μας βρίσκονται στις φτωχογειτονιές της Εκάλης

ΔΤζ, εγώ θα προτιμούσα να με συκοφαντούν ανώνυμοι (τους οποίους θα απαξίωνα μιας και το ανώνυμος απαξιώνει το σχόλιό σου από μόνο του) απότι οι επώνυμοι.

phlou...flis είπε...

Σημασία δεν έχει τι λέει κανείς αλλά ποιος το λέει. Έτσι λοιπόν κι εμένα δε με απασχολεί η ανώνυμη κατασυκοφάντησή μου, αφού την καταγράφει κάποιος άγνωστος ίσως, αλλά σίγουρα θρασύδειλος. Έτσι δε θα ασχοληθώ μαζί του. Ενώ η συκοφαντία με «όνομα» επιδέχεται και αντίδραση, αμφισβήτηση με επιχειρηματολογία.
Έτσι κι αλλιώς, πιστεύω στη …γοητεία και την ελευθερία της ανωνυμίας (που έτσι κι αλλιώς κάθε άλλο παρά ανωνυμία είναι, μιας και στον κόσμο του διαδικτύου η ανωνυμία ή η αίσθηση αυτής είναι απατηλή. Τα ίχνη ευτυχώς μένουν… Γι αυτό ...εμπιστεύομαι το διαδίκτυο)

tractatus είπε...

plou...flis γι' αυτό και δεν παρακολουθούμε με επιλογή ο,τι δεν μας ταιριάζει. Είναι ΄πολύ απλό. Αν κάποιοι θέλουν να βγάλουν απωθυμένα δεν έχουμε παρα να τους αποφύγουμε.
gpapoul έχει και σημασία ποιός το λέει και γι' αυτό άλλον τον ακούς προσεκτικά κι άλλον τον κλείνεις...

Σ.Μ. είπε...

Νομίζω ότι πρέπει να δηλώσουμε όλοι στα μπλογκ μας έναν...υπεύθυνο κατά νόμον ΤΩΡΑ, χρησιμοποιώντας φανταστικούς χαρακτήρες! Για να γελοιοποιήσουμε την επιδίωξή τους.

Σ.Μ. είπε...

και εγένετο μπάνερ! Δες: http://aratepylas.blogspot.com/2008/02/blog-post_28.html και κάντο ανάρτηση!

ikor είπε...

Έλλη, τα σχόλια ενός ανώνυμου σίγουρα δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τα ενυπόγραφα σχόλια ή τα σχόλια ενός φίλου.

Όμως και τα ψευδώνυμα στην ουσία μια μορφή ανωνυμίας είναι. Ενώ δεν αποκλείεται ένας ανώνυμος να πει πολύ εύστοχα πράγματα!

Όσο αυξάνονται τα μέτρα για έλεγχο των πάντων (κάμερες παντού, έλεγχος IP address, παρακολούθηση τηλεφώνων κλπ. κλπ.) τόσο θα αυξάνεται κι η τάση να θέλει να μένει κανείς στην ανωνυμία!

Όμως νομίζω ότι τα σχόλια δεν κρίνονται από το αν υπογράφονται ή όχι. Κρίνονται από το αν είναι καλοπροαίρετα ή προβοκατόρικα!

Ανώνυμος είπε...

γιαννακο (ikor) με καλυψες απολυτα!

σημασια ελλη εχει το ειδος του σχολειου και η ποιοτητα σ αυτα που γραφει.

άλλωστε αυτό απαιτείκαι ο ελευθερος διάλογος...

jey