Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2007

17 Νοεμβρίου 2007 – Η φετινή πορεία

Μόλις βγήκα από την πολυκατοικία για να πάω στην πορεία του Πολυτεχνείου, έπιασε μια μπόρα, απερίγραπτη. Βαριόμουν κι εγώ να περιμένω λεωφορείο, ούτως ή άλλως δεν θα κατέβαινα μέχρι το κέντρο οπότε σκέφτηκα «20 λεπτά ποδαρόδρομος παραπάνω, χαλάλι…». Άρχισα λοιπόν να κατεβαίνω, έφτασα στην Παπαδιαμαντοπούλου, διέσχισα την Μιχαλακοπούλου και γκάζωσα στη Βας. Σοφίας, για να προλάβω του υπόλοιπους που ήταν ήδη στην Κλαυθμώνος. Σε όλη τη διαδρομή άκουγα στο ραδιόφωνο αποσπάσματα από τον αυτοσχέδιο ρ/σ των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Κάποια στιγμή βούρκωσα. Κάθε χρόνο την ίδια αντίδραση έχω, κάθε χρόνο βιώνω ετούτη την ημέρα όλο και πιο έντονα. Δεν ξέρω αν οφείλεται στα βιώματα που αποκτά κανείς μεγαλώνοντας, δεν μπορώ να προσδιορίσω τι ακριβώς είναι εκείνο που κάθε χρόνο με κάνει να νιώθω όλο και περισσότερο την ανάγκη να αποδώσω φόρο τιμής σε εκείνους τους μεγάλους δημοκράτες, επώνυμους και ανώνυμους. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα αποζητώ να ξαναδώ τα βίντεο και να ακούσω τα ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής. Αυτό που σκεφτόμουν φτάνοντας στην πλατεία Συντάγματος ήταν ότι φέτος τα ΜΜΕ δεν αφιέρωσαν όσο χρόνο θα έπρεπε, ή τουλάχιστον όσο θα ήθελα εγώ, στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Αυτό τελικά δεν ήταν μόνο δικό μου συμπέρασμα γιατί το διάβασα και σε κάποια στήλη κυριακάτικης εφημερίδας. Ίσως να ήταν οι πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές, ίσως…. Δεν θέλω να πιστέψω ότι σιγά σιγά αρχίζει να απαξιώνεται εκείνη η μέρα.
Έφτασα λοιπόν στην Κλαυθμώνος και τότε μόνο σταμάτησε η βροχή. Δεν έχει και πολύ κόσμο, ήταν το σχόλιο των συνοδοιπόρων μου. Και με το που άρχισαν τα πρώτα μπλοκ να κινούνται προς την Βας. Σοφίας, ο ουρανός φωτίστηκε, ο ήλιος έλαμψε. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο σκέφτηκα.
Κι έπειτα άρχισε η αναζήτηση κάποιου μπλοκ για να ενσωματωθούμε. Ποιοι φωνάζουν πιο πολύ ήταν το ερώτημα για μας J. Τελικά αποφασίσαμε να μπούμε σε όλα!
Η αλήθεια είναι ότι απ’ όταν ήμουν φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο, με ενοχλεί όλη αυτή η διαμάχη μεταξύ παρατάξεων για τη σημαία, τα μπλόκ, το ξύλο. Όπως επίσης με ενοχλεί και η προσπάθεια κομμάτων και οργανώσεων να οικειοποιηθούν εκείνο το παλλαικό κίνημα.
Ευτυχώς η πορεία ήταν ήρεμη. Ίσως σ’ αυτό συνέβαλε και η παρουσία πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης ή η απειλή των καμερών. Η αλήθεια ήταν ότι το θέαμα της αστυνομίας ήταν τρομακτικό. Εκείνοι που φορούσαν τις μάσκες ήταν αποκρουστικοί. Πιο πολύ σκιάχτηκα από το θέαμα των αστυνομικών που προχωρούσαν παράλληλα με τους ¨αναρχικούς¨ καθόλη τη διάρκεια της πορείας απότι από τους ίδιους τους ¨αναρχικούς¨, φυσιογνωμικά πάντοτε. Ίσως και να είχα επηρεαστεί από κάποιες φωνές των ΜΜΕ που θεωρούν ότι προκαλεί η παρουσία την ματ τους διαδηλωτές. Δεν ξέρω τι φταίει και δεν με νοιάζει, το χτυποκάρδι όμως το ένιωσα. Αλήθεια τα μικρά παιδιά πώς να ένιωσαν βλέποντάς τους?
Ήρωες της πορείας όπως κάθε χρόνο, οι εξορισθέντες και φυλακισθέντες της επταετίας. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιες εκπομπές που μας τους θυμίζουν. Καταχειροκροτήθηκαν έξω από την πρεσβεία αλλά και απ’ όπου πέρασαν, ίσως ένα από τα σημαντικότερα χειροκροτήματα που έχω βιώσει.Από την ημέρα αυτή θα κρατήσω το σύνθημα ¨Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία¨, πόσο επίκαιρο είναι για τη σύγχρονη νεολαία, το μέλλον της οποίας φαλκιδεύεται απ’ όλους τους έχοντες και κατέχοντες.

8 σχόλια:

fisherman είπε...

Καλημέρα Ellie…
Ο ξενέρωτος … είμαι. Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα ήταν καλύτερα από άποψη καιρού αλλά και κόσμου. Έχω μία μανία λόγο στης διαστροφής που με την στατιστική να ασχολούμαι με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός γεγονότος και όχι τόσο με την έκτασή του. Παρατήρησα και εγώ αυτό με τα μπλόκ και δε μου άρεσε… Κάποτε το έκαναν μόνο οι αριστεροί τώρα το κάνουν όλοί!!!
Μου θυμίζει το ιστορικό (δε θυμάμαι ποιος το είπε …) μη φύγει κανένα πρόβατο απ’ το μαντρί. Οι πορείες πρέπει να είναι ενιαίες και συμπαγείς. Όλοι τον ίδιο γκαϊλέ τραβάμε, για τον ίδιο λόγο κατεβαίνουμε κάτω, γιατί να είμαστε χώρια… Όσο για το σύνθημα … Προσοχή στις παρεξηγήσεις όμως! μερικοί νομίζουν ότι θα επαναληφθεί ίδιο σενάριο με τότε … Είναι σαν το «πράσινη ανάπτυξη» που είπε ο Γ. Παπανδρέου και κάποιοι νομίζανε την ανάπτυξη μέσω …ΠαΣοΚ ήμαρτον!.

ellie είπε...

@ fisherman:

Το πώς καθένας λαμβάνει και αποκωδικοποιεί τα λογής συνθήματα είναι υποκειμενικό πάντα. Υάρχουν βέβαια και ορισμένα παραδείγματα όπως αυτό ου ανέφερες που είναι λίγο κραυγαλέα αν και δεν θα κατηγορούσα κανέναν για την παρερμηνεία της φράσης αυτής. Δεν νομίζω πάντως ότι στην συγκεκριμένη εποχή υπάρχει τέτοια προυπόθεση παρερμηνείας του τόσο επίκαιρου συνθήματος μιας και τα προβλήματα της νεολαίας είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού και πασίγνωστα, οότε κρατάω το αισιόδοξο σενάριο ότι όλοι θα δουλέψουμε μαζί για την επίλυσή τους. Θα προσπαθήσουμε όλοι

GRAMMATEAS είπε...

τα μπλοκ γίνονται για να μην παρισφρύουν μέσα οι "γνωστοί άγνωστοι". το μπλοκ του ΚΚΕ μιάζει με στρατιωτική παρέλαση. μηχανοκινητο τμήμα, ροπαλοφόροι, καδρόνια με πρόκα στην ακρη, όλοι σε γραμμές! φέτος πρώτη φορά δεν πήγα στην πορεία μετά το 1996. Νομίζω ότι πρέπει να φύγει η ατμόσφαιρα μνημόσυνου από τις εκδηλώσεις. Βλέπω αυτούς που στήριξαν το καθεστώς της Χούντας, σήμερα να είναι κυβέρνηση...και το κάνουμε δυστυχώς γαργαρα.

ellie είπε...

@ γραμματέα, μιλάμε για μια πορεία όπου όλοι θα κατεβαίνουν όχι παραταξιακά/κομματικά αλλά σαν αλοί ολίτες που θέλουν να αποδώσουν φόρο τιμής. Ας πούμε, μια μάνα με το παιδί της που μπορεί να πάει? Γιατί οι φοιτητές, χ της σχολής πολιτικών μηχανικών, κατεβαίνουν σε παρατάξεις και όχι σαν σχολές? Τώρα θα μου πείς επειδή κάποιοι θερμοκέφαλοι αποζητούν τις φασαρίες οι παρατάξεις θέλουν να προστατέψουν τα μέλη τους αλλά μιλάμε για μια ουτοία ούτως ή άλλως, όχι όμως τόσο ανέφικτη :)

GRAMMATEAS είπε...

ΕΓΩ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΕΔΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 3-4 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ. ΑΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΜΙΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΩΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΖ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ? ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΚΝΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ...ΟΠΟΤΕ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΔΕΝ Σ'ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ...ΠΟΥ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΟ 1973???

ellie είπε...

Δεν γίνεται και δεν πρέπει κίολας κανένας δημοκράτης που θέλει να παραυρίσκεται, να μην πηγαίνει στην πορεία, ανεξάρτητα αν ανήκει σε κάποιο χώρο, οπότε εννοείται ότι κανένας δεν θα αποκλείσει ούτε το ΚΚΕ. Εγώ είμαι της άποψης ότι αν τους θερμοκέφαλους τους καταδικάσει η ίδια η κοινωνία, αν δεν έδιναν τόση σημασία τα ΜΜΕ κάθε φορά, ίσως να υπήρχαν πιο ειρηνικές πορείες. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι και πολλά μέλη δημοκρατικών παρατάξεων και κινημμάτων, είτε υπό την επιρροή αλκοόλ, είτε για διάφορους λόγους προσωπικούς, επιδιώκουν αυτές τις εντάσεις. Έχει συνδεθεί η επανάσταση με την καφρίλα αυτό είναι το πρόβλημα στις μέρες μας...

NdN είπε...

Καλημέρα συναδέλφισσα (τελικά πολλοί μηχανικοί στα blog),

Αρχικά να σου πω ότι (αν και με βαριά καρδιά) η 17 Νοέμβρη έχει αρχίσει να απαξιώνεται εδώ και καιρό. Κάποτε κατέβαινα στις πορεία, τώρα πια μένω λίγο μακριά και στην Trafalgar sq είναι δύσκολο να οργανώσουμε πορεία (άσε που θα είχε και πολύ γέλιο να βλέπεις bankers από Goldman Sachs, CITYGROUP κτλ να κάνουν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου). Για να υποστηρίξω την άποψη μου θα σου πω μια ιστορία. Έναν Φλεβάρη και μετά το τέλος της εξεταστικής κατέβαινα Ηράκλειο (τον λόγο τον έχω ξεχάσει ήδη :)). Στο καράβι γνώρισα μία κοπελιά ο πατέρας της οποίας είχε ένα μαγαζί κοντά στο Πολυτεχνείο. Μου είπε ότι τόσο το αμάξι του αδερφού της, όσο και το μαγαζί είχε υποστεί σοβαρές φθορές στην τότε πορεία. Καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που όταν ξημερώνει η 17 Νοέμβρη φοβούνται για τις περιουσίες τους. Αλλά ακόμα και ένας τέτοιος να υπάρχει η μέρα έχει απαξιωθεί.
Όσο για τα μπλοκ θα συμφωνήσω με τον γραμματέα. Υπάρχουν για να μην παρισφρύουν μέσα οι "γνωστοί άγνωστοι, αλλά και για να «μετριέται» ο κόσμος που κατεβάζει η κάθε φοιτητική παράταξη. Βέβαια τον τρόπο που είναι οργανωμένο το μπλοκ της ΠΣΚ (ΚΝΕ) τον δικαιολογώ απόλυτα. Ο λόγος είναι ότι μετά το «βρώμικο 89» αυτοί ήταν που δεχόντουσαν τις περισσότερες επιθεσεις των αναρχικών και των ΕΑΑΚιτών.

fisherman είπε...

Τα blog δεν θα ήταν καλύτερα να ενωθούν σε ένα μεγάλο?...Που θα αγγάλιαζε όλη την πορεία?...